Jom la klik

!-- nuffnang -->

Ada ApaYang Awesome

Saturday 4 October 2014

Cekur Penawar Pelbagai Penyakit




Cekur adalah tumbuhan yang tergolong dalam kategori halia. Pohonnya terdiri daripada dau hingga lima daun tebal yang berbentuk bujur telur, bunganya pula berwarna putih keunguan.

Cekur membiak melalui ubinya dan tempoh matangnya 8-10 bulan, barulah boleh dipetik.
Ubi cekur mempunyai aroma lembut dan mengandungi sebatian minyak seperti sineol,borneol,kamphere dan asid sinamik. Cekur banyak digunakan sebagai ulam-ulaman dan menjadi salah satu ramuan dalam penyediaan nasi ulam.

Ubi cekur boleh digunakan sebagai penawar pelbagai penyakit seperti kembung perut, batuk, perut memulas, bengkak dan sakit urat saraf.

Kebiasaanya daun cekur dimakan secara segar selain digunakan dalam ramuan ubatan herba dan jamu dipasaran tempatan dan antarabangsa.

Ubi cekur juga dikatakan baik untu mengubati demam malaria dan resdung. Mari saya simpulkan khasiat cekur, antaranya adalah :

# Mengecutkan rahim selepas bersalin
# Menyembuhkan kembung perut
# Melegakan perut memulas
# Mengurangkan bengkak
# Melancarkan haid
# Melegakan batuk
# Melegakan sakit urat saraf
# Melegakan senak perut
# Membuang angin dalam badan


Zaman sekarang ni susah dah nak tengok orang tanam cekur, ada yang cekur pun dah tak kenal. Alhamdulilah dekat rumah saya masih ada cekur dan bila dah matang sikit saya selalu ambil buat ulam. Anak-anak zaman sekarang jangan lupakan khasiat herba tradisional, carilah maklumat dan kajilah sebanyak mungkin herba turun temurun nenel moyang kita.




Hubungi saya dengan whatsapp/wechat/sms 013-5954808 Email : hayati1710@gmail.com https://www.facebook.com/IzatisShop https://www.facebook.com/pages/Pengedar-vitamin-Kuala-Ketil/632120276827757 These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


0 comments:

Post a Comment