Asslamualaikum semua..selamat bercuti bagi yang cuti hari ni,bagi yang bekerja,kerjalah dengan sepenuh hati
Hari ni disebabkan cuti, nak feeling mak2 sikit la..nak berkongsi teknik simpan sayur-sayuran..
Memang dah jadi kebiasaan kita untuk menyimpan semua sayur dan buah-buahan di dalam peti sejuk. tetapi sebenarnya,tak semua boleh disimpan dalam peti sejuk kerana boleh jadi lembik dan busuk..
Antara yang tak boleh disimpan dalam peti sejuk ialah tomato dan avokado, biarkan saja dalam suhu bilik dan pastikan tidak terdedah dengan cahaya matahari. Avokado misalnya,kalau disimpan dalam peti sejuk akan membantutkan prosesnya untuk masak..kalau yang dah masak baru boleh disimpan dalam peti sejuk.
Sayur-sayuran yang tidak sesuai disimpan dalam peti sejuk
- Kentang, suhu dingin peti sejuk akan mengubah zat,tekstur dan rasanya.. ia memang sesuai disimpan dingin tapi tidaklah sedingin suhu peti sejuk..cara terbaik adalah dengan membungkus dengan kertas dan disimpan dalam almari dapur sahaja.
- Bawang merah, tidak sesuai disimpan dalam peti sejuk..simpan diluar TAPI elakkan diletak berdekatan dengan kentang tadi.
- Gunakan plastik untuk menyimpan sayur supaya tahan lebih lama dan segar
- Pastikan sayur yang nak disimpan dalam keadaan kering untuk elakkan sayur cepat busuk
- Hiris terlebih dahulu sayur-sayuran dan pek siap2 ikut kuantiti anda nak masak..so xpyh la sayur tu keluar masuk peti ais kerap sangat..bila nak masak ambil ja satu pek..pek yang simpan esok pula.
- Bagi sayur seperti lobak,timun..potong sedikit bahagian hujung dan disapu minyak sebelum disimpan
- Basuh sayur bila hendak dimasak..jangan basuh pastu baru simpan..memang xtahan lama la sayur tu
Sebelum terlupa..saya tak jual sayur tau,saja share ja ilmu rumah tangga ni..saya jual shaklee ja
nak order boleh hubungi saya
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. Hubungi saya dengan whatsapp/wechat/sms 019-5954808
0 comments:
Post a Comment